Hoe werken zonnepanelen

Zonnepanelen zorgen op een duurzame manier voor energie, door zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Door zonnepanelen te plaatsen op uw eigen dak brengt u uw energierekening omlaag. Doordat zonnepanelen lang meegaan heeft u uw investering doorgaans al binnen enkele jaren terugverdiend.
← Producten
 
  • Zonnepanelen zijn goed voor het milieu
  • Geld besparen dankzij een lagere energierekening
  • Investering die zich doorgaans snel terugverdiend; een prima rendement
  • Verdien geld door middel van de verrekening van niet gebruikte stroom
  • Woning stijgt in waarde, dankzij een beter energielabel

Niet voor niets blijkt uit cijfers van het CBS dat zonnepanelen de laatste jaren aanzienlijk in populariteit zijn toegenomen.

 

 

Polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen

Er zijn diverse zonnepanelen te onderscheiden. Polykristallijn en monokristallijn panelen worden het vaakst gebruikt. Het onderscheid zit hem vooral in de gebruikte techniek. In de praktijk is het kwaliteitsverschil doorgaans beperkt. Polykristallijn zonnepanelen zijn te herkennen aan hun blauwe kleur, waar monokristallijn panelen zwart van kleur zijn. Deze kleuren zijn voor veel mensen bepalend bij hun keuze. Daarnaast zijn er ook nog amorf silicum oftewel dunne film zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen.

Hoe werken zonnepanelen?

De zonnepanelen bevatten zonnecellen. Bij zowel polykristallijn als monokristallijn zonnepanelen worden deze gemaakt van silicium. Bij opvang van zonlicht door de cellen ontstaat spanning, dankzij de positief en negatief geladen delen. Doordat de zonnepanelen uit meerdere zonnecellen zijn opgebouwd ontstaat uiteindelijk elektriciteit. Deze stroom kan echter niet meteen al worden gebruikt. Daarvoor is eerst een omvormer nodig. Deze zet de gemaakte stroom namelijk om naar wisselstroom, die vervolgens weer op de meterkast wordt aangesloten.

Welke zonnepanelen zijn het beste?

Zoals uitgelegd is het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen in de praktijk niet zo groot. De beste zonnepanelen kunnen dus niet zomaar aangewezen worden. Die keuze hangt namelijk af van uw eigen afweging. Denk daarbij aan factoren als de prijs, de kwaliteit en de elektriciteitsopbrengst. Polykristalijnen zonnepanelen zijn blauw waarbij de kristallen zichtbaar kunnen zijn en monokristallijn zonnepanelen hebben een hele donkere kleur, bijna zwart. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor zwarte panelen met een zwarte rand, omdat zij dit mooier vinden staan op hun dak.

Wij snappen dat u door de bomen het bos wellicht even niet meer ziet. Neem gerust contact op om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken.

Zonnepanelen installeren en aansluiten

Om de zonnepanelen te kunnen installeren en aansluiten is naast de panelen zelf ook een omvormer nodig. Zonder deze omvormer zal de opgewekte elektriciteit niet gebruikt kunnen worden. Bij voorkeur schaft u ook een systeem aan om de opbrengst te monitoren.

Het installeren van de zonnepanelen zelf is een klus die gemiddeld genomen slechts een dag in beslag neemt. Hiervoor moet wel goed gekeken worden waar en hoe de zonnepanelen geplaatst worden op uw dak. Immers zorgt een optimale plaatsing voor meer rendement, omdat meer zonlicht opgevangen wordt.

Om de zonnepanelen te plaatsen wordt eerst bevestigingsmateriaal aangebracht, waar de panelen weer op geplaatst worden. Vervolgens wordt de omvormer geïnstalleerd. Na het aansluiten van de zonnepanelen op de omvormer zijn de panelen klaar voor gebruik.

Waarom op zonnepanelen overstappen?

Duurzame energie is de toekomst. Door over te stappen op zonnepanelen bereidt u zich voor op deze toekomst. Nederland is een uitstekend land om van zonne-energie gebruik te maken. Wij hebben namelijk voldoende zonuren om de benodigde elektriciteit op te wekken.

Daarnaast kan in Nederland gebruik gemaakt worden van de salderingsregeling. Salderen is het verrekenen van opgewekte stroom die niet verbruikt is met de elektriciteitsleverancier. Mocht u een overschot aan elektriciteit opwekken met uw zonnepanelen, dan kunt u daar dus geld aan verdienen. Deze regeling blijft tot 1 januari 2023 zoals hij nu is, daarna bouwt de overheid de regeling geleidelijk af.

Zonnepanelen kosten, subsidie en btw-teruggave

De kosten van een investering in zonnepanelen hangen af van het type zonnepaneel dat u koopt, de omvormer en de kosten voor het installeren van de panelen. De gemiddelde prijs van een zonnepaneel (exclusief btw) bedraagt circa 500 euro. Als u als particulier de zonnepanelen aanschaft kunt u de btw weer bij de belastingdienst terugvragen. Subsidie wordt tegenwoordig niet meer verstrekt. Wel kunt u de btw terugvragen.

Merken zonnepanelen en omvormers

Wij hebben gekozen voor de beste en meest betrouwbare merken zonnepanelen en omvormers in een breed assortiment om zo aan ieders wensen te kunnen voldoen. Qua zonnepanelen kunnen wij u o.a. de volgende merken aanbieden: LG, Panasonic, Canadian Solar, JA Solar en Longi Solar. Ook qua omvormers heeft u ruim de keus, wij leveren o.a. de volgende merken: SolarEdge, AP Systems, Conduct, Growatt, Huawei en SMA. Toch voorkeur voor een ander merk? Meld het ons, dan gaan wij voor u bekijken of wij dit voor u kunnen realiseren.

Waarborg uw rendement

Voor een eenmalig bedrag wordt uw zonnepanelensysteem 10 jaar lang gemonitord door stichting Zonnegarant. Door middel van speciale software wordt elke dag automatisch berekent hoeveel uw systeem zou moéten leveren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de prestaties van vergelijkbare zonnepanelen, weerdata en slimme rekenmodellen. Ieder kwartaal ontvangt u een inzichtelijk prestatierapport. We hopen natuurlijk dat uw zonnepanelen altijd optimaal presteren. Toch is dat niet altijd het geval. Bij eventuele problemen hoort u het direct. Ook kunnen we adviseren over mogelijke oplossingen en als er een installateur nodig is weet u dit direct.


Vraag een vrijblijvende offerte aan

Neem voor meer informatie over zonnepanelen -of het aanvragen van een vrijblijvende offerte- contact met ons op. Tijdens een adviesgesprek behandelen we alle mogelijkheden. Ook wordt daarbij onderzocht hoeveel zonnepanelen u kan en wilt laten plaatsen. Op basis daarvan kan berekend worden wat het rendement van uw investering zal zijn.

U kunt ons telefonisch bereiken via 06 29 433 305, per e-mail en via het contactformulier op onze website. Kom ook gerust langs in onze showroom om uw wensen persoonlijk met een adviseur te bespreken.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »